Cukorbetegség

A diabetes mellitus előfordulása világszerte növekszik, gyakorisága újabb adatok szerint eléri a 10 %-ot. Magyarországon tíz év alatt megduplázódott a cukorbetegek száma, jelenleg mintegy 800 ezer diabeteszest tartanak nyilván. Középpontjában a szénhidrát- anyagcsere zavar áll, de következményként érinti a zsír- és fehérje-anyagcserét is.

Az 1-es típusú diabetes mellitusra az inzulintermelő hasnyálmirigy béta sejtek pusztulása jellemző, mely abszolút inzulinhiányhoz vezet, legtöbbször fiatal korban jelentkezik, általában autoimmun mechanizmusú, kezelése inzulinpótlással lehetséges.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában a genetikai tényezőkön kívül a környezeti faktoroknak (túlsúly, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód) van jelentős szerepe. Idősebb korban lép fel, de manapság egyre gyakrabban fiataloknál is előfordul, főleg elhízással társulva. Ebben jelentős szerepe van a mozgáshiány mellett, a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásának. Az elhízás képlete egyszerű: több energiát viszünk be, mint amennyit elhasználunk. Ráadásul nem megfelelő ételeket, rejtett cukrokat, finomított szénhidrátokat fogyasztunk nagy mennyiségben. Kórlefolyás kezdetén inzulinérzéketlenség un. inzulinrezisztencia alakul ki, melyet fokozott mértékű inzulintermelés ellensúlyoz. Mindezek következtében a béta sejtek kimerülnek, mely aztán relatív inzulinhiányhoz vezet.

 

A cukorbetegség klasszikus tünetei:

 

  • állandó szomjúságérzet – fokozott folyadékfelvétel
  • vizelet mennyiségének növekedése
  • fogyás
  • fáradságérzés
  • hányinger
  • homályos látás
  • bőrtünetek

 

Mindemellett a 2-es típusú diabetes esetén a lappangó kezdet jellemző, a betegségre gyakran más okból végzett laboratóriumi vizsgálat során derül fény. Típusos esetben jellemző a hasra lokalizált elhízás, néha csak bőrviszketés, végtagzsibbadás, szájszárasság hívhatja fel a figyelmet a betegségre. Korai felismerése rendkívül fontos, hiszen számos szövődmény kialakulásának veszélye áll fenn: romolhat a látás (akár vaksághoz is vezethet), veseelégtelenség alakulhat ki és nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata (szívinfarktus, érelmeszesedés, alsó végtagi érszűkület).

A cukorbetegség kezelése négy pilléren nyugszik: az étrenden, a fizikai aktivitáson, az orális és bőr alá adható antidiabetikus készítményeken és az inzulinadagoláson. Az egyre bővülő terápiás paletta keretében olyan gyógyszereket tudunk alkalmazni, mely a vércukorszint csökkentő hatáson túl a testsúly csökkentésben is segíthetnek.