Magas vérnyomás

A magas vérnyomás világszerte a szív- érrendszeri betegségek egyik legfőbb meghatározója, egyike a legelterjedtebb betegségeknek. Jelentősége az általa okozott szövődmények (célszervkárosodások) miatt igen nagy. Hypertoniáról beszélhetünk, ha a vérnyomás, rendelői körülmények között, nyugalomban három különböző alkalommal 140/90 Hgmm feletti érték.

 

Kialakulásában a genetikai hajlam és a környezeti tényezők játszanak szerepet. Az esetek többségében nem áll mögötte szervi elváltozás, ebben az esetben úgynevezett elsődleges (primer) vagy ismeretlen eredetű (eszenciális) hipertóniáról beszélünk. Ezzel szemben a másodlagos hipertónia meghatározható kiváltó okra vezethető vissza pl. vesebetegségre valamint okozhatják endokrin állapotok is, mint a pajzsmirigy-túlműködés, inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség, hiperaldoszteronizmus, Cushing-szindróma, feokromocitóma, akromegália.

 

Fő kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, helytelen táplálkozás, fizikai inaktivitás, testsúlytöbblet. A hipertóniát ritkán kísérik tünetek, és felismerése általában szűrés révén történik. A magas vérnyomásban szenvedők egy része fejfájásról (különösen a fej hátsó részében és reggel), valamint állandó szédülésről, fülzúgás/csengésről, látászavarról számol be. A hipertónia világszerte a korai halálozás legjelentősebb megelőzhető kockázati tényezője. A tartós magas vérnyomás általában az agyat, a szív- és érrendszert, a veséket és a szemet károsíthatja.

 

A magas vérnyomás kezelésében elsődleges az életmódbeli változtatás:

 

  • Testsúlycsökkenés
  • Sófogyasztás csökkentése
  • Mediterrán étrend – zöldség, gyümölcs, zsírszegény tejtermékek fogyasztása, telített zsírok fogyasztásának csökkentése,
  • Rendszeres fizikai aktivitás – napi,de legalább heti 3x 30-60 perc, életkornak megfelelő fizikai aktivitás
  • Alkoholfogyasztás csökkentése

 

Gyógyszeres kezelés:

 

A magas vérnyomás kezelésére jelenleg többféle vérnyomáscsökkentő gyógyszer létezik, amelyek különböző csoportokba oszthatók. A szív- érrendszerei kockázat (beleértve a szívinfarktus és a stroke esélyét) és a mért vérnyomásérték határozzák meg az előírt gyógyszereket. A kezelés célja, hogy a vérnyomást legalább 140/90 Hgmm alá szorítsa, a cukorbetegségben vagy vesebetegségben szenvedőknél pedig ennél is alacsonyabbra. Sok esetben, ehhez egynél több hatóanyagra van szükség a hipertónia szabályozásához, mely manapság nem vonja maga után a gyógyszerek halmozását, hiszen számos készítmény van már forgalomban, mely két, sőt három hatóanyag kombinációt is tartalmaz.